Νήσος Πρώτη
Αντικριστά από το ψαράδικο λιμανάκι της Μαραθόπολης, βρίσκεται η νήσος Πρώτη, ένα ασβεστολιθικό νησί με απόκρημνες ακτές, διάτρητες από θαλάσσιες σπηλιές. Το όνομά της το οφείλει στο θαλασσινό θεό Πρωτέα γιο του Ποσειδώνα. Υπήρξε από τα αρχαία χρόνια καταφύγιο ναυτικών αλλά και πειρατών. Στο σημείο Γραμμένο σώζονται χαράγματα με ευχές ναυτιλλομένων από τα βυζαντινά χρόνια. Το νησί Πρώτη έχει σπουδαία αρχαιολογική σημασία. Σ` αυτό σώζονται ερείπια ακροπόλεως μυκηναϊκής ή προκλασικής εποχής με τείχος και κυκλικό πυργίσκο. Στο νησi υπήρχε και ο ναός της Ευπλοίας Αρτέμιδος, που στη θέση του ανοικοδομήθηκε ναός της Παναγίας. Στα χρόνια της ακμής της πειρατείας, την Πρώτη είχε σαν ορμητήριο του ο Μανιάτης κουρσάρος Κατούλιας και σ` αυτή το θωρηκτό “Σπέτσαι” προσορμίστηκε στα 1899, για να σωθεί από την τρικυμία που μαινόταν στο Ιόνιο.
Υδροβιότοπος Γιάλοβας
Ένας σημαντικός βιότοπος εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς είναι η Λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας ή Διβάρι που βρίσκεται στο Νομό Μεσσηνίας, 3 χλμ βόρεια της Πύλου, στον Κόλπο του Ναβαρίνου.
Βοϊδοκοιλιά
Επισκεφθείτε την πιο δημοφιλή παραλία της Μεσσηνίας!
Το κάστρο της Πύλου
Στον όρμο του Ναβαρίνου, κοντά στην πόλη της Πύλου, βρίσκονται δύο κάστρα: το νεότερο κάστρο του Ναβαρίνου ή αλλιώς Νιόκαστρο και το φράγκικο, το Παλιόκαστρο ή Παλιοναβαρίνο. Το Νιόκαστρο οικοδομείται το 1573 από τους Τούρκους και μένει στην κατοχή τους μέχρι το 1686, οπότε και παραδίδεται στους Ενετούς. Το 1715 οι Τούρκοι ανακαταλαμβάνουν το Νιόκαστρο μαζί με την Κορώνη και το Παλιοναβαρίνο. Το 1825 ο Ιμπραήμ Πασάς γίνεται κύριος του Νιοκάστρου μέχρι το 1828, οπότε αυτό ελευθερώνεται από το Γάλλο στρατηγό Μαιζον. Κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αποτελεί αρχικά έδρα του ιταλικού και αργότερα του γερμανικού στρατηγείου της ευρείας περιοχής.
Αρχαία Μεσσήνη
Η Αρχαία Μεσσήνη είναι μια από τις σημαντικές σε μέγεθος, μορφή και διατήρηση πόλεις της αρχαιότητας, που έχει ακόμη πολλά να προσφέρει. Είναι κτισμένη στην υπώρεια του βουνού της Ιθώμης το 369 π.Χ από τον Θηβαίο στρατηγό Επαμεινώνδα στη θέση της προϊστορικής Ιθώμης με την βοήθεια του Επιτέλη από το Άργος. Οικοδομήθηκε για την εγκατάσταση προσφύγων Μεσσήνιων και Αρκάδων και τη δημιουργία πόλης ισχυρής, ως αντίρροπης δύναμης στην ηγεμονία της Σπάρτης.Δεν διαθέτει μόνον ιερά και δημόσια οικοδομήματα, αλλά και οχυρώσεις επιβλητικές και κατοικίες και ταφικά μνημεία.